úvod
ižádost - půjčky ihnedavizo
stin
iŽádost.cz > Články

Společný bankovní účet

V některých domácnostech manželé preferují společné konto. Které banky nabízí takovou možnost, co může majitel účtu, jaká pravá má disponent a na kolik založení společného účtu přijde se dozvíte v článku.

Rodinné finance

Z oddělených účtů spravuje rodinné finance přes čtyřicet procent lidí a dvacetdevět procent má konto společné. Dalších asi třicet procent párů volí kompromis, kdy má každý partner svoje konto a pak jedno společné. Společné konto nabízí v České republice hned několik bank a je jen na preferencích žadatelů, zda si společné konto otevřou jako doplněk ke svým účtům, nebo zvolí nabídku konkurenční banky, kde mohou mít například vedení i platební karty pro oba zdarma. Na takový účet je pak velmi snadné zaslat půjčku ihned za pár minut.

Spolumajitel nebo disponent

Společný účet může fungovat dvěma způsoby. Jednak mohou být se stejnými právy oba partneři jako rovnocenní majitelé účtu nebo bude jeden z partnerů majitel a druhý disponent. Mbank nebo UniCredit Bank mají v nabídce možnost společného účtu se stejnými právy pro oba majitele. Ve většině dalších bank, kromě Equa banky a Hello Bank, je pak možné založit účet ke kterému si majitel může určit jednoho či více disponentů.

Disponent má omezená práva

Pokud dojde k založení společného účtu je nutné určit, kdo z páru se stane majitelem účtu a kdo bude disponent. Práva disponenta nakládat s účtem jsou omezená a záleží na majiteli účtu, jaké úkony mu dovolí. Disponenti zpravidla mohou provádět standardní platební transakce, využívat internetové bankovnictví, fungovat s platební kartou nebo vkládat a vybírat peníze. Disponent nemá právo rušit účet, změnit smlouvu, žádat o úvěr, ani jmenovat další disponenty, to může pouze majitel účtu. Majitel účtu má právo nastavovat limity pro platby a kdykoliv zrušit přístup disponentovi.

Disponentské právo v případě smrti majitele

Výhodou, kdy má k účtu právo i disponent, může přijít vhod v situaci, kdy majitel účtu zemře a nezanechá závěť. Zde v platí, že v případě smrti majitele, banka účet neruší a dál běží všechny nastavené platby. Disponent může po smrti majitele nakládat s účtem v rámci svých práv, s výjimkou kdy majitel konta omezí trvání práv disponenta pouze na dobu svého života. Pokud je účet veden pouze na majitele a nemá disponenta, jsou v případě smrti zastaveny všechny transakce, až do doby vyřízení dědictví. Jinak je tomu v případě, kdy majitel účtu dopředu určil, které transakce se v případě jeho smrti mohou provádět. Po majitelově smrti může zrušit disponentská práva pouze správce dědictví, kterého ustanoví notář.

Bankovní účet zdarma bez podmínek

Většina bank dnes nabízí vedení běžného účtu bez poplatků a stejně tak tomu může být u vedení společného účtu. Některé banky jej nabízí zdarma bez podmínek, u jiných je třeba určité podmínky splnit. Většinou jde o provedení určitého počtu transakcí za měsíc nebo o minimální obrat na účtu. Při rozhodování o tom, kde si společný účet založit, berte v úvahu i vydání debetních karet zdarma anebo rozšířenou síť bankomatů tak, ať máte i výběry v hotovosti zdarma.


Publikováno 15. 3. 2018




iŽádost.cz

Nejrychlejší způsob jak sjednat finanční produkty je online přes internet. Ušetřete svůj drahocený čas strávený ve frontách.


Internetové stránky www.iŽádost.cz, O projektu a kontakty, Podmínky použití a ochrana osobních údajů
© 2009 - 2024, všechna práva vyhrazena.
Informační web o financích, nejsme poskytovatelem půjček ani finančních produktů.